26 Mart 2007 Pazartesi

Sphynx Cat – Sfenks Kedisi

Kedi tüyüne alerjim var diyorsanız ..

Etimoloji

Sphynx – Sfenks, Eski Mısır ve Eski Yunan mitolojisinde insan kafalı, dişi aslan gövdeli bir yaratıktır. Ancak tarihçe bölümünde görüleceği üzere Sfenks Kedisinin Eski Mısır ve Eski Yunan ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur.

Bu kediye, bazen, Canadian Hairless Cat (Tüysüz Kanada Kedisi), Wrinkled Cat (cildinin buruşuk görünümünden dolayı, Buruşuk Kedi), Birthday Suit Cat (Herhalde yine buruşukluğu ima için, Doğum Günü Elbiseli Kedi) de denilmektedir. Fransa da ise, Chat sans Poiles ( Tüysüz Kedi ) olarak tanınmaktadır.

İmla olarak ta bir özellik var: Sfenx sözcüğünün İngilizce imlası, Sphinx şeklindedir. Nitekim kedi bu isimle tanıtıldığında bu orijinal imla tarzı kullanılırken, sonradan değiştirilerek, kayıtlara sphynx şeklinde alınmıştır.

Şahsiyet

Bu kediyi, canlı olarak gören ve tanıyanlar, onun ne kadar hassas ve sevecen tabiatlı olduğuna şahittirler. Bu karekteri bile onun tuhaf görüntüsünü telafi etmeye yeterlidir. Son derecede dostça ve sevgi ile insana yaklaşır. İyi tanıyanlar onu, biraz maymun, biraz köpek, biraz çocuk ve biraz da kedi olarak tavsif ederler. Sfenks Kedisini sadece fotoğrafta görmüş olanlar onu, belki itici bulabilirler. Nitekim böyle düşünen bazı kişiler, onu, tüysüz vücutlu, yılan suratlı, fare kuyruklu, yarasa kanadına benzeyen kulaklı, kısaca bulunabilecek en çirkin kedi şeklinde tarif ederler. Kanadalı bu tüysüz, çıplak kedi, bu hayret verici görüntüsü dolayısile ya çok sevilmiş, ya da çok nefret edilmiştir. Ancak hiçbir zaman önemsenmeyip küçük görülmemiştir. Bazıları onun için , “ O kadar çirkindir ki onun için güzeldir” derler.

Kaynaklar
- Cat Breeds of the World- Desmond Morris
- The Illustrated Encyclopedia of Cat Breeds –Angela Rixon

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Pelincim Merhaba,yeni sayfan çok cici olmuş :)
Canım bayramını şimdiden kutlarım,huzur dolu,mutlu nice bayramlar dilerim...
Sibel

deneme dedi ki...

Merhaba arkadaşım.Çok güzel bir blog hazırlamışsınız.Benimde bloglarım bunlar:
winamp
darende
Malatya

Ziyaretinizi bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Bayiliyorum bu kedilere.

Bruce dedi ki...

Wow, great pics
Caring for cats