21 Mart 2007 Çarşamba

Kelebekleri çevre şartları öldürüyor ..

Türkiye'de bulunan 500'e yakın gündüz kelebeğinin ortalama 105'inin Samsun'da yaşadığını da öğrendik.
Kelebek türleri kanatlarındaki güzel, göz alıcı renkler ve desenler ile gerek profesyonel, gerek amatör entomologlar ve doğa severlerin ilgisini çekiyor. Bu böcek grubu üzerinde tüm dünyada yoğun bir şekilde faunistik, biyolojik, ekolojik ve kelebek koruma çalışmaları yapıldığı, değişik iklim koşulları ve topoğrafik yapıya sahip Türkiye'de zengin bir flora ve buna bağlı olarak da oldukça zengin bir kelebek faunasına sahip olduğuna dikkat çekiliyor.
Türkiye'de şimdiye kadar değişik yerli ve yabancı araştırmacıların yaptıkları çalışmalar sonucu 500'e yakın gündüz kelebeği tür ve alt türü saptandı. Halen kelebek faunasının tespitine yönelik yerli ve yabancı bilim adamları tarafından araştırmalar sürerken, Samsun ve yöresinin başta Akdağ olmak üzere doğal zenginliğe bağlı olarak kelebek türleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahip olduğu belirtiliyor. Samsun yöresinde yapılan çalışmada 105 gündüz kelebeği türü, bunların yaşama alanları ve yoğunlukları tespit edildi. Saptanan türlerden bazılarının yoğunluklarının düşük olduğu ve nesillerinin tehlikede oldukları kaydediliyor. Kelebek türlerinin popülasyonlarının azalmasında, geçen yüzyılın son yarısında yapılan düzensiz ve aşırı zirai ilaç kullanımı, çayır, mera alanlarının sürülerek tarıma açılması, aşırı ve düzensiz otlatmalar, ormanların tahribatı ve anız yakma gibi faktörlerin yol açtığına dikkat çekiliyor.
Kelebeklerin korunmasıyla ilgili olarak oluşturulan Avrupa Kırmızı Listesi'nde, Türkiye'de 50 gündüz kelebeği türünün neslinin tehlikede olduğu belirtildi. Kuruluşun Samsun yöresinde yaptığı çalışma, kırmızı listede bulunan kelebek türlerinden 15'inin Akdağ'da bulunduğunu, yoğunluklarının düşük olduğunu ve bu türlerin nesillerinin tehlike altında bulunduğunu ortaya koydu. Yörede tespit edilen ve nesilleri tehlikede olan kelebek türleriyle ilgili olarak koruma önlemlerinin alınması gerektiği, bunun için de kelebek türlerinin bulunabildiği Akdağ'ın orta hattındaki 1100-1500 metre rakımlardaki Kapaklı-Aktaş güzergahının kelebek koruma alanı olarak belirlenmesi önerildi.

Hiç yorum yok: