Kimine göre küresel ısınma, kimine göre mevsimlerin şaşırması insanlar kadar doğadaki tüm canlıları da etkiledi. Doğada çiçeklerin erken açması, çiçeklerle bütünleşmiş kelebek ve arıların da doğayla erken buluşmasına neden oldu.
Doğada, ‘Kelebeğin papatyaya sevdası soğuk bir şubat gecesi başlar' diyen şair Atilla Işık ' ın dizelerini hatırlatan tablolar oluştu. Vücut ısıları 30 derecenin üzerine çıktığı zaman uçabilen kelebekler bu yıl hayata erken başladı. Gökkuşağının tüm renklerini kanatlarında taşıyan kelebekler ile arılar, erken boy veren çiçeklerin polenlerini paylaşırken, doğa severler için görsel şölen sundu. Yaşam süreleri, türü ve iklime göre değişen kelebeklerin, baharın karşılandığı bu günlerde bir gün daha fazla yaşamak için güneş ışınlarından ve çiçek polenlerinden güç aldığı ifade edildi.
(19 mart 2007 Hürriyet)
(19 mart 2007 Hürriyet)
Peki Ömürleri Ne Kadar ?
Kelebeklerin yaşam süreleri kelebeğin türüne göre değişiklik gösteriyor. Kelebekler için, avcılar gibi etkenler yüzünden maksimum yaşam süresinden daha kısa olan "beklenen yaşam süresi" kimi araştırmacılara göre 2 ile 14 gün arasında değişiyor. Maksimum yaşam süresi ise 4 günle 10-11 ay arasında değişebiliyor. Dişi kelebekler genelikle erkek kelebeklerden daha çok yaşıyor. Hiçbir yetişkin kelebek bir yıldan fazla yaşayamıyor. Tabi bu rakamlar canlının tırtıl ve pupa evrelerinde geçirdiği süreleri içine almıyor. Kimi türlerde erkeklerin çiftleştikten hemen sonra öldüklerini de ekleyelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder